Musō Jikiden Eishin Ryū iaijutsu

Musō Jikiden Eishin Ryū iai-koulukunnan perustajan katsotaan olevan Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu  (1546-1621?). Eishin Ryu on yksi suurimmista iaidon koulukunnista Japanissa. Nykypäivänä se on kuitenkin jakautunut useampaan linjaan sekä eri organisaatioiden alle.

Ōe Masamichi (1852-1927)

Koulukunnan piti hengissä ja teki tunnetuksi 1800 - 1900-luvun vaihteessa Tosan alueella (nyk. Kōchi) asunut samurai nimeltä Ōe Masamichi. Tyyli tunnettiin silloin nimellä Tosa Eishin Ryū ja siitä kehittyivät myöhemmin Musō Jikiden Eishin Ryū ja Musō Shinden Ryū ‑iaidosuuntaukset.
Ōe Masamichi opiskeli Tosa iain Shimomura-ha ja Tanimura-ha ‑tyylejä. Hänellä oli useitakin oppilaita, joista Yamamoto Takuji (1886-1977) ja Mori Shigeki (1890-1988) saivat kongen no maki ‑todistuksen (= menkyo kaiden). Mm. näiden kahden opettajan oppilaana oli Tosa iaista innostunut Iwata Norikazu ‑sensei ja joilta molemmilta hän sai kongen no maki -todistukset.

Iwata Norikazu (1913-2011)

Iwata-sensei syntyi Shikokulla, Kagawan läänissä syyskuussa 1913. Siviiliammatissa hän toimi sihteerinä maatalouskoneyhtiössä sekä myöhemmin pääministerin sihteerinä.  Shikokulla asuessaan hän ammattinsa ohessa harjoitteli ja tutki iaidoa päivittäin ja kävi viikottain Kōchissa mestareiden opissa. Iaido-oppilaita hänellä oli ympäri Japania ja maailmaa. Hän kirjoitti kolme kirjaa Tosan Iai’sta ja avusti  lisäksi kolumnistina japanilaisia budolehtiä.  Hänellä oli kendo kyōshi, 7. dan sekä iaido hanshi, 8. dan arvot Japanin Kendoliitolta. Hän on perustanut Roshukai-järjestön, jonka tarkoituksena on säilyttää Ōe Masamichin iaido-perintö.

Nishimoto Chiharu

Yksi Iwata-senseiltä kongen no maki ‑todistuksen saaneista on Nishimoto-sensei, joka asuu Kansain alueella ja opettaa siellä Roshukain iaidoa. Hän on käynyt usein Englannissa opettamassa Eishin Ryūta eurooppalaisille harjoittelijoille, minkä lisäksi hänellä on ollut vuosittain seminaareja Japanissa

Iai-kata

Iaidoa harjoitellaan pääasiassa yksin, erilaisia liikesarjoja katanalla tehden. Musō Jikiden Eishin Ryūn katasarjat ovat: Seiza-no-bu, Tatehiza-no-bu, Oku-iai tatehiza-no-bu sekä Oku-iai tachiwaza-no-bu. Lisäksi on ns. Bangai-sarja. Näiden yksin tehtävien ja opeteltavien sarjojen lisäksi on muutamia edistyneemmille tarkoitettuja parin kanssa yleensä puumiekalla eli bokkenilla tehtäviä harjoitussarjoja: Tachiuchi-no-kurai, Tsumeai-no-kurai ja Daishotsume.

Iwata Norikazu, tekniikka Oku-iain Ryozume

Ohjelma ja kartta
 Esiintyjät
Daitoryu aikijujutsu Takumakai
Heki Ryu Insai-Ha kyudo
Hontai Yoshinryu jujutsu
Kashima-Shinryu
Niten Ichi ryu kenjutsu
Muso Jikiden Eishin Ryu
Shinto Muso Ryu
Suio Ryu Iai Kenpo
Tenshin Shoden Katori Shinto ryu
 Media
Lehdistötiedote
Tulostettava mainos (pdf-tiedosto)
På svenska

In English