Shinto Muso-ryu jojutsu

Shinto Muso-ryu jojutsu on 1600-luvun alkupuolella perustettu taistelulajikoulukunta, jota pidetään vanhimpana jo-kepin käytön tyylisuuntana. Koulukunnan perusti Muso Gonnosuke -niminen samurai, jolla oli opetuslupa Tenshin Shoden Katori Shinto Ryussa. Hävittyään kaksintaistelussa legendaariselle Miyamoto Musashille Gonnosuke vetäytyi askeesiin mietiskelemään tappiotaan, jolloin hän koki jumalaisen näyn. Sen innoittamana hän lyhensi ja ohensi miehen mittaista bo-sauvaa luoden näin maasta rinnan korkeudelle ulottuvan jo-kepin. Shinto Muso-ryun perimätiedon mukaan Gonnosuke voitti aiemmin voittamattomana tunnetun Musashin jo-tekniikallaan haastettuaan tämän uudelleen kaksintaisteluun.

Bushin lähitaisteluaseiden, kuten keihään, miekan ja naginatan tekniikka yhdistyy Shinto Muso-ryu jojutsussa. Koulukunta sisältää yli 60 jo-kataa, jotka on ryhmitelty seuraaviin sarjoihin: Omote, Chudan, Ranai, Kage, Samidare, Gohon no Midare, Okuden ja Hiden Gokui. Kullakin sarjalla on oma luonteensa ja tehtävänsä harjoittelijan kehitystä ohjattaessa. Viimeinen sarja pidetään salassa kaikilta niiltä, joille ei ole myönnetty koulun korkeinta arvoastetta, menkyo kaidenia. Myöhemmin Shinto Muso-ryun yhteyteen on liitetty myös lyhyen kepin, ketjusirpin, pampun ja sitomisen taidon osa-alueita, mutta näiden harjoittelu on jojutsuun nähden pienimuotoista.

Shinto Muso-ryu jojutsun säilymiseksi on perustettu kansainvälisiä kattojärjestöjä, joista kenties merkittävin on itsensä koulun viimeisen päämiehen Shimizu Takajin (1896–1978) yhdessä yhdysvaltalaisen lähioppilaansa Donn F. Draegerin kanssa perustama International Jodo Federation, johon mm. ensimmäiset kouluun hyväksytyt länsimaalaiset kuuluvat. Tämän liiton piirissä ainoa virallisen opettaja-arvon saavuttanut pohjoismaalainen on ruotsalainen Michael Söderkvist, johon suomalaiset harjoittelijat ovat suorassa yhteydessä.

Linkkejä:

http://www.fej.ch/
http://helsinkijodokai.nimenhuuto.com

(Oik.) liiton Euroopan pääopettaja Pascal Krieger (menkyo kaiden) ja
(vas.) hänen opettajansa Nishioka Tsuneo (menkyo kaiden).

Ohjelma ja kartta
 Esiintyjät
Daitoryu aikijujutsu Takumakai
Heki Ryu Insai-Ha kyudo
Hontai Yoshinryu jujutsu
Kashima-Shinryu
Niten Ichi ryu kenjutsu
Muso Jikiden Eishin Ryu
Shinto Muso Ryu
Suio Ryu Iai Kenpo
Tenshin Shoden Katori Shinto ryu
 Media
Lehdistötiedote
Tulostettava mainos (pdf-tiedosto)
På svenska
In English