Suio Ryu Iai Kenpo

Historia

Mima Yoichizaemon Kagenobu (1577-1665) perusti tyylin Sengoku kauden lopulla (aivan 1600-luvun alussa). Yoichizaemon oli nuorena harjoitellut kenjutsua Tsukahara Bokudenin perustamassa koulussa sekä yamabushien jojutsua (Kongo Jo joho). 18-vuotiaana hän koki elämäänsä suuresti vaikuttaneen ystävällismielisen kaksintaistelun, jossa hän hävisi yamabushille nimeltä Sakurai Gorosaemon Naomitsu. Naomitsu käytti Yoichizaemonin kenjutsutekniikkaa vastaan iaitekniikkaa, jonka oli oppinut Hayashizaki Jinsuke Shigenobulta (eli v.1559-1604). Tämän taistelun jälkeen Naomitsu jäi kolmeksi kuukaudeksi opettamaan Yoichizaemonille Hayashizaki ryuta.
Tarinan mukaan Yoichizaemon oli meditoimassa eräässä temppelissä (temppeli tuhoutui 1700-luvulla maanvyöryssä), kun hän sai vision lokeista: miten lokit lentävät (liitävät) meren yllä ilman tietoisesti tehtyä työtä, ilman tietoista ajatusta. Hän ryntäsi ulos bokuton kanssa ja tajusi voivansa käyttää myös sitä ilman tietoista ajatusta – kuten lokkien leijailu meren yllä. Tämän periaatteen mukaisesti hän loi 64 tekniikkaa, jotka käsittivät 28 taivaan aluetta ja niiden ympärillä 36 lintua. Valaistumisensa jälkeen hän myös piirsi mandalan, jota on sittemmin käytetty apuna meditoinnissa. Tyylin sisällöksi tulivat iaijutsu, kenpo (kenjutsu), naginatajutsu, kogusoku ja jojutsu.
Suio-ryun kahdeksannen soken (Yoshino Yaichiro Sadatoshi) oppilas ja tyylin yhdeksäs soke Fukuhara Shinzaemon Kagenori opiskeli myös Masaki ryu manrikigusaria Yoshida Shigesaemon Sadatoshin, Masaki ryun perustajan Masaki Taro Dayu Toshimitsun oppilaan, johdolla.
Shinzaemon lisäsi manrikikusariin kaman ja loi aseelle 16 kataa. Tällöin koulun viralliseksi nimeksi tuli Masaki ryu Fukuhara-ha Kusarigamajutsu.Tämän päivän tilanne

SSuio ryun nykyinen päämies on Katsuse Yoshimitsu Kagehiro (iaido kyoshi 7. dan, kendo kyoshi 7. dan, jodo renshi 6. dan), 15. soke Suio ryussa ja 12. soke Masaki ryu Fukuhara-ha kusarigamassa. Hänen poikansa Katsuse Fumitaka (iaido kyoshi 8. dan, kendo 4. dan) on jo nimetty tyylisuunnan seuraavaksi sokeksi.
Nykyään tyyliin kuuluu n. 270 kataa, jakaantuen seuraaviin pääosa-alueisiin: 1. iaijutsu (n. 50 yksin tehtävää kataa ja 18 parikataa = kumi-iai), 2. kenpo (haarniska päällä, taistelukenttäkenjutsu, n. 30 kataa), 3. joho (jojutsu, n. 60 kataa), 4. naginatajutsu (n. 50 kataa) ja 5. lyhyet aseet / jujutsu tyyppinen osa-alue (kogusoku, wakizashi, mutodori, yht n. 30 kataa).
Tyyli on levinnyt mm Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Espanjaan, Brasiliaan,Kiinaan (Hong Kong), Suomeen, Puolaan, Viroon, Portugaliin ja Tahitille. Suomessa alkoi lajin harjoittelu joulukuusta 2006. Katsuse-sensei (15. soke) vieraili Suomessa ensimmäisen kerran 2013 ja tämän vierailun yhteydessä perusti lajin Suomen shibun eli Suio-ryun Suomen haaraosaston. Näin asemamme virallistettin koulun viralliseksi haaraosastoksi, joka on suoraan soken alainen.
Japanissa tyyliä harjoitellaan 12 dojolla (2002) ja jäseniä heillä on noin 400. Euroopassa harjoitteiljoita on noin 150 ja USA:ssa noin 70-90. Japanin ulkopuolella viralliset shibut eli haaraosastot ovat (tilanne heinäkuu 2016) Ranskan shibu, USAn shibu, Brasilian shibu ja Suomen shibu (jonka sisällä on toistaiseksi myös Espanjan, Portugalin ja Viron harjoitteluryhmät) ja Tahitin shibu. Kukin shibu on suoraan soken alainen.
 


Arvoasteista

Suio ryussa käytetään vanhoja, perinteisiä arvoasteita modernien kyu- ja danarvojen sijasta. Arvot ovat alhaalta ylöspäin lukien shoden, chuden, shomokuroku, chumokuroku, daimokuroku, shomenkyo ja menkyokaiden. Soke myöntää ko. arvot sekä opetusoikeudet. Tyyliä ei saa opettaa tai esittää julkisesti ilman soken myöntämää lupaa. Tällä hetkellä (tilanne heinäkuu 2016) soke on myöntänyt suomalaisille arvoja seuraavasti: 4 kpl shomokuroku, 2 kpl chuden ja 14 kpl shoden.
Tyylin jäsenet tekevät myös vanhan mallin mukaan valan, jonka myötä he sitoutuvat noudattamaan tyylin sääntöjä.
Harjoittelija ei voi itse valita tyylikseen Suio-ryuta, vaan opettajat valitsevat tyyliin oppilaat. Valitut henkilöt tekevät sitten aikanaan valan ja sitoutuvat harjoittelemaan tyylisuuntaa.Iaigatasta

Kaksi ensimmäistä sarjaa, Goyo ja Goin, ovat perustekniikoita. Goyo-sarja sisältää 5 yang-tekniikkaa (hyökkäys) ja Goin 5 yin-tekniikkaa (puolustautuminen). Tyylin toinen soke, Yohachiro Kagenaga, loi katat tyylin perustaksi ja niillä aloitetaan Suio-ryun harjoittelu. Kumpikin sarjaa alkaa seiza-istunnasta. Kolmas sarja, Tachi iai, sisältää 9 pystystä tehtävää kataa; yhdessä nämä kolme sarjaa muodostavat tyylin perustan. Suio-ryussa aloitetaan myös parikatojen (kumi-iai) teko heti alusta lähtien, rinnan kolmen yllämainitun sarjan kanssa. Ensimmäinen parikatasarja liittyy aluksi opittujen iaigatojen tekniikoihin ja siinä on 9 kataa.

Lisätietoa:

http://www.suioryu.fi/

http://www.vuosaarenviikingit.org/

Ohjelma ja kartta
 Esiintyjät
Daitoryu aikijujutsu Takumakai
Heki Ryu Insai-Ha kyudo
Hontai Yoshinryu jujutsu
Kashima-Shinryu
Niten Ichi ryu kenjutsu
Muso Jikiden Eishin Ryu
Shinto Muso Ryu
Suio Ryu Iai Kenpo
Tenshin Shoden Katori Shinto ryu
 Media
Lehdistötiedote
Tulostettava mainos (pdf-tiedosto)
På svenska
In English