Daitoryu aikijujutsu Takumakai

Daitoryu aikijujutsu Takumakai on harrastajamäärältään suurin klassinen jujutsu-tyylisuunta Japanissa ja on Japanin perinteisten taistelulajien järjestöjen Nihon Kobudo Kyokain ja Nihon Kobudo Shinkokain jäsen. Daitoryu aikijujutsun suomalaiset opettajat, Jyrki Rytilä ja Marko Kempas, ovat osallistuneet molempien järjestöjen näytöksiin Japanissa.

Daitoryu aikijujutsu tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä suurta itäistä harmonisen voiman, joustavan tekniikan koulukuntaa.

Daitoryu aikijujutsu Takumakain historian merkittävimmät henkilöt ovat lajin tunnetuksi tehnyt Sokaku Takeda (1860-1943), Aikidon perustaja Morihei Ueshiba (1883-1969), ja Daitoryun ainoa menkyu kaiden mies, Takuma Hisa (1895-1979).

Daitoryu jujutsun tekniikat on dokumentoitu 1930-luvulla yhdeksään niin sanottuun Soden kirjaan. Soden kirjoissa olevan 477 tekniikan lisäksi Daitoryussa on suuri määrä tekniikoita, mukaan luettuna menkyu kaiden tekniikat, joita ei ole kuvattu.

Takumakai, jonka jäseniä olemme, on pääasiassa Japanissa Kansain alueella toimiva noin 550 jäsenen Daitoryu yhteisö. Sen ovat perustaneet Takuma Hisan oppilaat vuonna 1975. Takumakain tavoitteena on Daitoryun säilyttäminen, harjoitteleminen, kehittäminen ja levittäminen.

Takumakain opettajista Yutaka Amatsu 8.dan, Takeshi Kawabe 8.dan ja Shinichiro Umei 5.dan ovat erityisesti vaikuttaneet Daitoryun kehitykseen maassamme. Suomen Daitoryu Aikijujutsu Takumakain pääopettaja on Jyrki Rytilä.

Suomessa harjoittelee kaksi salia, jotka kuuluvat Daitoryu aikijujutsu Takumakaihin:

- Fudoshin dojo, joka on Takumakain pääsali Euroopassa. Helsinkiläinen Fudoshin ry on ollut toiminnassa vuodesta 1994 ja sen opetustoiminnasta vastaa Jyrki Rytilä. www.daitoryu.fi

- Unidojo, joka on vuodesta 2009 toiminut helsinkiläinen harjoitusryhmä jonka opetustoiminnasta vastaa Mikko Lindholm.

Jyrki Rytilä, 5.dan on korkeimman tason Daitoryu Aikijujutsu Takumakain opettaja Japanin ulkopuolella.

Takumakain pääopettaja Takeshi Kawabe 8.dan, jonka hartioilla on
Annoki Hideo 6. dan. Kuvassa näkyvän Daitoryu tekniikan nimi on ”shumoku”.
Kuva: Arja Holopainen

Ohjelma ja kartta
 Esiintyjät
Daitoryu aikijujutsu Takumakai
Heki Ryu Insai-Ha kyudo
Hontai Yoshinryu jujutsu
Kashima-Shinryu
Niten Ichi ryu kenjutsu
Muso Jikiden Eishin Ryu
Shinto Muso Ryu
Suio Ryu Iai Kenpo
Tenshin Shoden Katori Shinto ryu
 Media
Lehdistötiedote
Tulostettava mainos (pdf-tiedosto)
På svenska
In English